Fotbolls-VM är över. Tyskland värdiga världsmästare. Stommen i laget kommer från det Bayern Munchen som dominerat i europeisk fotboll de senaste åren.

Visst är det ett fantastiskt lag vi fått se. Men man kan konstatera att den fotboll vi fick se var inte banbrytande. Det var inte ett oslagbart tyskt lag på något vis. Man kunde tidigt i turneringen mot exempelvis Ghana se att tyskland hade problem med snabbheten i backlinjen när man ställdes inför kontringar. Det fortsatte mot Algeriet som var nära att komma igenom. Mot Frankrike var det låst och mot ett huvudlöst attackerande Brasilien kunde man själva krympa yor och kontra sönder de gröngula. Men mot Argentina syntes den svagheten igen och motståndaren var nära att komma igenom vid flera tillfällen.

Den främsta fotbollen världen skådat har inte detta tyska landslag stått för. Det bästa världen skådat är den fotboll som Barcelona och spanska landslaget stod för mellan 2008-2012. Det tog världsfotbollen till en helt annan dimension, där du håller bollen 70% av matchtiden och med teknik och snabba fötter rullar bollen runt, runt. Tika taka. Med spelare som Inesta, Messi, Xavi, Busquets och de andra på mittfält och anfall är det framtiden och fortfarande ett oslagbart sätt att spela fotboll, stoppad endast av åldern på Xavi och de andra.

Det finns dock ett undantag från att Barcelona/Spanien är bäst genom tiderna. Manuel Neuer, den tyska målvakten skulle dock platsa i det Barcelonalaget. Neuer har i sin tur tagit målvaktsspel till en helt annan dimension. Det är fantastiskt att se en målvakt som är mer bollssäker än den backlinje han har framför sig och som rör sig som en utespelare för att vara spelbar i sidled. Neuer kan slå passningar med precision, han är världens bästa målvakt just nu och demonstrerar framtidens målvaktsspel.

Vad gjorde att Tyskland vann turneringen? ja man var ett kollektiv av storstjärnor som spelar som en enhet. Det är ett oerhört organiserat lag. Man ligger rätt i sitt försvarsspel över banan och överbelastar innermittfältet och får kontroll över spelet. Jämför det med exempelvis Holland där Sneijder och De Jong hade en fruktansvärt otacksam uppgift på innermittfältet vilket gjorde att Holland ofta blev stillastående i de sista matcherna. Holland hade kvaliten att bli världsmästare men van Gaals sätt att spela sänkte de chanserna.

Tyskland är ett landslag med speed, teknik men även fysisk styrka. Tysklands sätt att få fram spelare garanterar att man kan spela mot alla typer av motstånd. Man kan spela fysiskt, man kan spela på kontring, klarar att hålla i bollen och bygga upp anfallsspel etc. Det klarar långt ifrån alla lag.

Ser man basen av fotbollspelare i världen så har tyskland en solid organisation. Kina och USA har flest spelare i världen men Tyskland är duktiga på att organisera dem i klubblagsfotboll. Man har flest registrerade fotbollspelare i världen(6 miljoner) vilket garanterar framväxten av nya stjärnor. Där ligger Brasilien med 200 miljoner invånare långt efter. Se bara på återväxten, en klassspelare som André Schurrle får börja på bänken.

Vi kan lära oss av Tyskland. Sverige är duktiga på att samla ihop våra resurser. Vi har en hög andel registrerade spelare sett till totala antalet spelare men det är dags att svensk fotboll tar efter Tyskland i sätt att utbilda spelare. Historiskt har Sverige har tagit mycket influenser från engelsk fotboll, det har lagt grunden för mycket det vi ser idag. Frågan är dock om vi inte borde tittat mer på Tyskland istället. 

Jämför svensk statistik mot England och Tyskland. Sverige kan bra stå upp mot det engelska sättet att spela men saknar verktygen när vi möter lag som Tyskland eller mer tekniska lag. Så har det varit under väldigt lång tid och det är inga tillfälligheter. Tyskland visar den väg Sverige måste gå med mer speed och teknik.

Alternativet är att göra som Tommy Söderberg, sätta ihop ett mittfält med Håkan Mild, Turbo Svensson, Stefan Schwarz och Johan Mjällby. Det blir mycket boom boom chop chop och kan fungera väl men begränsar landslagets sätt att spela. Någon ny Xavi är inte i sikte, i synnerhet inte i Sverige. Men lär av grannen, lär av Tysklands sätt att utbilda kommande generationer.