Har inte skrivit på ett par dagar på bloggen. Det har varit fullt upp med allt annat. Det är fortsatt usel kosthållning som gäller. Men cykeln går fram och tillbaka till stadens centrum så en hel del vardagsmotion blir det. Pippi Långstrump tog dessutom med mig på promenad häromdagen längs Bölesholmarna så helt hopplöst har det inte varit.

I måndags var jag hembjuden till ett par som ville berätta något för mig. De ville berätta sin historia om hur skyddsnäten kan slå och lämna människor i sticket.

I två och en halv timme sitter jag på deras soffa och lyssnar på deras historia. De berättar lugnt för mig om hur det är att leva på försörjningsstöd, samtidigt som depressionen slår till och man är maktlös mot samhällets krav som inte går ihop. Försäkringskassan och arbetsförmedlingen knäcker människor som vill göra sitt bästa. Det är inte vackert.

Jag sitter där och lyssnar. Det är blandade känslor. Å ena sidan en tacksamhet att två personer jag inte känner på djupet är så modiga att man vågar öppna sig så här. Det är starkt och samtidigt befriande. Jag är färdig med ytligheter  och den där urbota korkade artigheten. Det står mig upp i halsen, jag uppskattar allt mer människor som vågar säga som det är. Därför jag heller antagit utmaningen på facebook om att skriva tre positiva saker. Snarare skulle jag vara med och skriva tre saker om hur livet verkligen är. Det skulle jag vilja se folk pyssla med.

Men å andra sidan känner jag kraven på mina axlar. Jag vill göra något och jag frågar vad jag kan göra. Lyssna kommer svaret. Bara lyssna. Det svaret ger mig ingen ro. Jag vill göra något, men det är en naiv tanke då jag inte har en aning om  detta.

I slutet av samtalet vänds spelbrädet.
-Du gör så mycket bra, men du verkar inte betrakta det som det är värt någonting? Får jag frågan.

Jag avleder frågan så gott jag kan. Men när jag går hem tänker jag länge på det. Ibland är det enkla att klättra de högsta topparna och det svåra att ta hand om sig själv och sin hälsa. Det finns mycket att säga om det. Och mycket återstår att göra.